Veel nieuwbouw aan de Willemsvaart

Ontwikkeling Willemskwartier

Nederland staat voor een grote woningbouwopgave. Overal moeten woningen gebouwd worden, dus ook in Zwolle. De gemeente Zwolle heeft de Spoorzone aangewezen als plek waar de woningen moeten komen. In het Willemskwartier (voorheen Lurelui-west) komen gebouwen met een gemengde samenstelling. De aandacht ligt op wonen, werken en voorzieningen.

Foto ontwikkelingsgebied Willemsvaart
Het Willemskwartier ligt tussen spoorlijnen en het water van de Willemsvaart. Op dit moment staan in dit stadskwartier onder meer de Veeralleeflat, kantoren van Welzorg en Vastgoedontwikkelaar VanWonen, de Peugeotgarage, Dinoland en Atelier Ronald Westerhuis. Daarnaast nog enkele particuliere woningen.

De partijen VanWonen, BEMOG Projektontwikkeling, woningcorporaties deltaWonen en SWZ, en partijen HMO en VGBZ hebben een coalitie gevormd om samen aan de slag te gaan met het Willemskwartier. De coalitie heeft een gezamenlijke visie om het gebied te ontwikkelen tot een fijne plek voor wonen, werken en recreëren. Een stedelijke groene woonwijk, als verbinder tussen de IJssel en de binnenstad, met veel aandacht voor duurzaamheid.

HET DOEL

Het Willemskwartier biedt in de toekomst veel ruimte aan verschillende doelgroepen, waaronder jongeren, senioren en gezinnen die van de stad houden. Ook zullen er verschillende woonvormen te vinden zijn in het Willemskwartier, van stadswoningen tot appartementen en coöperatieve woonvormen. Voor iedereen zal het Willemskwartier een fijne woonwijk worden met veel groen en dichtbij de binnenstad.

Naast wonen zal er ook ruimte zijn voor kleinschalige werklocaties en voorzieningen. Hier zal de aansluiting worden gemaakt met de Veerallee en de buurten aan de overkant van het spoor.

PROCES

De coalitie Willemskwartier heeft een gezamenlijke visie voor het ontwikkelen van het Willemskwartier. Deze visie wordt de aankomende maanden verwerkt tot een Nota van Uitgangspunten. Hierin bepalen we wat de kaders en uitgangspunten zijn voor verdere uitwerking van de plannen. Dat doen we niet alleen, hierin willen we de omgeving dichtbij betrekken.

De nota van uitgangspunten is nog géén ontwerp. Dat volgt in een volgende fase. We bepalen in de nota op hoofdlijnen wat waar komt, welke kaders er zijn en waar we rekening mee moeten houden. In de volgende fase gaan we binnen deze kaders ontwerpen.  

SAMEN CREËREN WE EEN NIEUWE STADSWIJK

Het betrekken van de omgeving vinden wij heel belangrijk. We zijn benieuwd wat u belangrijk vindt voor het gebied. Heeft u misschien wensen, zorgen of ideeën? Denk met ons mee! Op donderdag 7 oktober om 19.30 uur organiseren wij een 1e bijeenkomst. U kunt fysiek of online meedoen. AANMELDEN VOOR DEZE 1E BIJEENKOMST  

Tijdens deze bijeenkomst informeren wij u over onze doelen, de uitgangspunten, de 1e ideeën en het proces. In de komende maanden volgen meerdere bijeenkomsten en momenten waarop u uw wensen, zorgen en dromen kunt delen.

Houd DEZE  WEBSITE  in de gaten voor meer informatie of schrijf u in voor de nieuwsbrief.

……………
Aanvullende enquête en informatie na plaatsing van bovenstaand artikel.
Op donderdagavond 7 oktober 2021 organiseerde de coalitie een informatiebijeenkomst voor bewoners van de Willemsvaart en het Veeralleekwartier.
De Stentor heeft de avond rechtstreeks uitgezonden en schreef er een nieuwsartikel over. U kunt het verslag inzien via https://www.destentor.nl/zwolle/grondeigenaren-schetsen-contouren-van-nieuwe-zwolse-buurt-willemskwartier~af16aa15/

De coalitie wil belangstellenden betrekken bij het project Willemskwartier. Via DEZE ENQUÊTE  kunt u uw mening en ideeën doorgeven.
………….

Bron: Ontwikkelcoalitie Willemskwartier Laatst gewijzigd: 8 oktober 2021

Laatste berichten

 • Veel nieuwbouw aan de Willemsvaart 5 oktober 2021

  Ontwikkeling Willemskwartier Nederland staat voor een grote woningbouwopgave. Overal moeten woningen gebouwd worden, dus ook in Zwolle. De […]

  Lees meer
 • Sloop Postgebouw 20 september 2021

  De sloop van het oude Postgebouw aan de Westerlaan heeft vertraging opgelopen. De volgende stap is vernieuwbouw en […]

  Lees meer
 • Tuinweetje 11 september 2021

  We hebben bij de Veeralleeflat niet veel tuin, maar er groeien wel planten, die interessant genoeg zijn om […]

  Lees meer
 • Prikbord-berichten in spam 13 augustus 2021

  Iedere bewoner en/of eigenaar ontvangt automatisch een e-mailbericht als er een nieuw prikbordbericht op de site van de […]

  Lees meer
 • Definitief ontwerp Westerlaan 6 augustus 2021

  De Westerlaan, tussen Willemskade en Station Zwolle, gaat op de schop. Samen met Stationsweg en Oosterlaan ontstaat uiteindelijk een autoluw […]

  Lees meer
 • Aanpassingen website 16 juli 2021

  Vanaf 19 juli 2021 gaan we enkele wijzingen doorvoeren op de website. Uiteraard doen we ons best de […]

  Lees meer