Veel nieuwbouw aan de Willemsvaart

Ontwikkeling Willemskwartier

Nederland staat voor een grote woningbouwopgave. Overal moeten woningen gebouwd worden, dus ook in Zwolle. De gemeente Zwolle heeft de Spoorzone aangewezen als plek waar de woningen moeten komen. In het Willemskwartier (voorheen Lurelui-west) komen gebouwen met een gemengde samenstelling. De aandacht ligt op wonen, werken en voorzieningen.

Foto ontwikkelingsgebied Willemsvaart
Het Willemskwartier ligt tussen spoorlijnen en het water van de Willemsvaart. Op dit moment staan in dit stadskwartier onder meer de Veeralleeflat, kantoren van Welzorg en Vastgoedontwikkelaar VanWonen, de Peugeotgarage, Dinoland en Atelier Ronald Westerhuis. Daarnaast nog enkele particuliere woningen.

De partijen VanWonen, BEMOG Projektontwikkeling, woningcorporaties deltaWonen en SWZ, en partijen HMO en VGBZ hebben een coalitie gevormd om samen aan de slag te gaan met het Willemskwartier. De coalitie heeft een gezamenlijke visie om het gebied te ontwikkelen tot een fijne plek voor wonen, werken en recreëren. Een stedelijke groene woonwijk, als verbinder tussen de IJssel en de binnenstad, met veel aandacht voor duurzaamheid.

HET DOEL

Het Willemskwartier biedt in de toekomst veel ruimte aan verschillende doelgroepen, waaronder jongeren, senioren en gezinnen die van de stad houden. Ook zullen er verschillende woonvormen te vinden zijn in het Willemskwartier, van stadswoningen tot appartementen en coöperatieve woonvormen. Voor iedereen zal het Willemskwartier een fijne woonwijk worden met veel groen en dichtbij de binnenstad.

Naast wonen zal er ook ruimte zijn voor kleinschalige werklocaties en voorzieningen. Hier zal de aansluiting worden gemaakt met de Veerallee en de buurten aan de overkant van het spoor.

PROCES

De coalitie Willemskwartier heeft een gezamenlijke visie voor het ontwikkelen van het Willemskwartier. Deze visie wordt de aankomende maanden verwerkt tot een Nota van Uitgangspunten. Hierin bepalen we wat de kaders en uitgangspunten zijn voor verdere uitwerking van de plannen. Dat doen we niet alleen, hierin willen we de omgeving dichtbij betrekken.

De nota van uitgangspunten is nog géén ontwerp. Dat volgt in een volgende fase. We bepalen in de nota op hoofdlijnen wat waar komt, welke kaders er zijn en waar we rekening mee moeten houden. In de volgende fase gaan we binnen deze kaders ontwerpen.  

SAMEN CREËREN WE EEN NIEUWE STADSWIJK

Het betrekken van de omgeving vinden wij heel belangrijk. We zijn benieuwd wat u belangrijk vindt voor het gebied. Heeft u misschien wensen, zorgen of ideeën? Denk met ons mee! Op donderdag 7 oktober om 19.30 uur organiseren wij een 1e bijeenkomst. U kunt fysiek of online meedoen. AANMELDEN VOOR DEZE 1E BIJEENKOMST  

Tijdens deze bijeenkomst informeren wij u over onze doelen, de uitgangspunten, de 1e ideeën en het proces. In de komende maanden volgen meerdere bijeenkomsten en momenten waarop u uw wensen, zorgen en dromen kunt delen.

Houd DEZE  WEBSITE  in de gaten voor meer informatie of schrijf u in voor de nieuwsbrief.

……………
Aanvullende enquête en informatie na plaatsing van bovenstaand artikel.
Op donderdagavond 7 oktober 2021 organiseerde de coalitie een informatiebijeenkomst voor bewoners van de Willemsvaart en het Veeralleekwartier.
De Stentor heeft de avond rechtstreeks uitgezonden en schreef er een nieuwsartikel over. U kunt het verslag inzien via https://www.destentor.nl/zwolle/grondeigenaren-schetsen-contouren-van-nieuwe-zwolse-buurt-willemskwartier~af16aa15/

De coalitie wil belangstellenden betrekken bij het project Willemskwartier. Via DEZE ENQUÊTE  kunt u uw mening en ideeën doorgeven.
………….

Bron: Ontwikkelcoalitie Willemskwartier Laatst gewijzigd: 8 oktober 2021

Laatste berichten

 • Opruimen opfleuren omgeving 2 juni 2024

  Een paar jaar geleden namen enkele bewoners het initiatief het terrein rond de buurtcontainers schoon te maken. Dat […]

  Lees meer
 • Zomer. Let op de huisregels. 2 juni 2024

  Mag ik op het balkon koken of barbecueën? Ik wil een zonnescherm. Ik wil een airco installeren. Ik […]

  Lees meer
 • Marktplaats Veerallee 2 juni 2024

  Via de gratis WhatsApp-groep “Marktplaats Veerallee” veranderen heel wat spullen van eigenaar. De groep heeft nu (2 juni […]

  Lees meer
 • Ventilatieventiel schoonmaken 18 november 2023

  Dit instructiefilmpje laat zien hoe u, op eenvoudige wijze, de ventilatieventielen schoonmaakt.

  Lees meer
 • Groen afval 27 september 2023

  Groente, fruit- en tuinafval (GFT).Voor groen afval plaatst ROVA in de week van 25 september 2023 een nieuwe […]

  Lees meer
 • Schoonmaken zeembalkon. 7 maart 2023

  Het schoonhouden van het zeembalkon aan de centrumkant van het gebouw is geen onderdeel van het schoonmaakcontract dat […]

  Lees meer