Verleden, heden en toekomst

De foto’s hieronder geven een indruk van de veranderingen in de omgeving van de Veeralleeflat.

Zwolle rond 1926

Zwolle rond 1926

Eeuwenlang zijn er pogingen gedaan om te komen tot een waterverbinding tussen de IJssel en  Zwolle. Op 24 augustus 1819 werd uiteindelijk de Willemsvaart geopend. Het kanaal verbond de IJssel via de Katerveersluizen met de Stadsgracht rond het centrum van Zwolle en het Zwarte Water. Schepen konden nu vanaf de IJssel, via Zwolle en Zwartsluis naar Meppel en van daaruit nar het noorden van Nederland varen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de scheepvaartroute langs het hart van de stad steeds meer ervaren als een probleem. Het toenemend autoverkeer, over smalle wegen en verouderde bruggen, die vaak geopend waren, maakte een nieuwe scheepvaartverbinding met de IJssel noodzakelijk. In 1966 werd de nieuwe verbinding, Het Zwolle-IJsselkanaal, geopend. Het deel van Willemsvaart dat wijd uitwaaierde bij de aansluiting met de Stadsgracht werd gedempt. Ook de kolenhaven, op de plaats van het oude postgebouw, was niet meer nodig. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd het resterende stuk water van de Willemsvaart versmald tot de huidige breedte.

Rechts van het kanaal De Veerallee, links het Jodendijkje (gezien vanaf het centrum).  Die laatste naam is vervangen door Willemsvaart en is nu de weg waaraan de Veeralleeflat ligt.

Willemsvaart t.h.v. tegenwoordige Vitensgebouw

Willemsvaart 1918, daar waar nu het Vitensgebouw staat.

 

Veerallee 1920

Veerallee rond 1920, links het kanaal met aan de overkant het Jodendijkje.

 

Het scholierenpontje bracht kinderen tot 1964 naar de overkant.

Tot 1964 bracht het scholierenpontje kinderen naar de overkant van de kolenhaven (daar staat nu het oude postgebouw) naar de Emmawijk.

 

Het bouwterrein in 1972.

Het bouwterrein Veeralleeflat in 1972.

Op de achtergrond was het overkapte PTT-perron. Hier kwamen de rode posttreinen aan. De post was onderweg voorgesorteerd. De zakken met post werden in het PTT-Postgebouw verder gesorteerd.

Bouwterrein 1972

Bouwterrein 1972. Hier werd, de luxe, centraal verwarmde Veeralleeflat , gebouwd.

In 1974 was het in Zwolle nog niet gebruikelijk een appartement te kopen. Onder andere met deze poster werden potentiële kopers aangetrokken.

Verkoopposter uit 1974

Verkoopposter uit 1974

Zicht op het zuiden, 1974

Toen de Veeralleeflat in 1974  gereed kwam lag deze aan de rand van de stedelijke bebouwing.

Dit is een foto van het uitzicht vanuit de Veeralleeflat anno 1974.  De brede Willemsvaart werd in de jaren tachtig deels versmald om het wegverkeer meer ruimte te geven. Dit werd de Nieuwe Veerallee. Tot die tijd reed het verkeer over de Veerallee (nu de parallelweg aan de overkant met de lindebomen).  Links langs het water lag het Jodendijkje (nu de Willemsvaart), dat liep tot naar de Joodse Begraafplaats. Deze begraafplaats lag op de plek van het huidige Dinoland. De Joodse begraafplaats is in 1981 onder rabinaal toezicht verplaatst.  Helemaal achteraan op de foto ziet u het gebouw van het huidige Vitens.  Op de voorgrond het in aanbouw zijnde pand van Nissandealer Selles. (Selles verhuurt dit pand nu aan onder meer Welzorg). Daarachter is de Peugeotgarage zichtbaar.

Uitzicht in zuidoostelijke richting, 1974.

Uitzicht in zuidoostelijke richting, 1974.

De boerderijen zijn voor een groot deel verdwenen om plaats te maken voor de kantoren in Hanzeland en de woonwijk Zwolle-Zuid.  De spoorwegovergang op de foto lag ongeveer op de plaats van de huidige fietstunnel en leidde naar de boerderijen aan De Lure. De Lure is vervangen door de Koggelaan en daarachter ligt nu de IJsselallee.

In 1997 werd het Themapark Ecodrome geopend. Het opvallende gebouw is tegen een symbolische bedrag overgenomen van de Floriade in Zoetemeer. Het themapark, inclusief Natuurmuseum, is na 15 jaar gesloten. Het terrein en gebouwen biedt nu plaats aan Dinoland.
De Peugeotgarage is uitgebreid (de blauwe doos). Tussen de Peugeotgarage en het gebouw van Welzorg stond het veilinggebouw van Hekkert. Dit is gesloopt en in 2016 opende DeltaWonen hier haar nieuwe magazijn. De woonhuizen op de voorgrond zijn de enige gebouwen, die er al stonden voordat de Veeralleeflat werd gebouwd.

Uitzicht vanaf de flat richting centrum, 2016.

Uitzicht vanaf de flat richting centrum, september 2016.

Op de foto is het begin van de reconstructie van het kruispunt Westerlaan – Rieteweg – Willemskade – Nieuwe Veerallee te zien. De muur rond het terrein van het Postgebouw is hier al verwijderd. Veel oude bomen zijn inmiddels gekapt om plaats te maken voor de vrije busbanen (Hoogwaardig Openbaar Vervoer).

Herst 2017 Spoortracé Zwolle

Spoortracé Zwolle, herfst 2017

 

Toekomstige busbrug over het spoor.

Toekomstige busbrug vanaf Willemskade naar het nieuwe busstation.

Waarschijnlijk nog in 2017 wordt begonnen met de bouw van de busbrug over het spoor. De brug loopt achter het oude postgebouw.  Het zicht vanaf de Veeralleeflat verandert daardoor behoorlijk. De brugroute verbindt het kruispunt Rietseweg – Willemskade – Nieuwe Veerallee met het nieuwe busstation aan de zuidzijde van het station. Over renovatie van het oude Postgebouw wordt nog nagedacht.

Bron: Historisch Centrum Overijssel; bewoners Veeralleeflat; Groeten uit Zwolle van Gert Oostingh; diverse internetpagina's Laatst gewijzigd: 7 juni 2018

Laatste berichten

 • Gele briefje wijkvereniging 15 juni 2019

  Er is iets misgegaan met het verspreiden van het Gele Briefje van de Wijkvereniging. Om aan het programma […]

  Lees meer
 • Oude aanzichten komen terug 26 maart 2019

  Deze week is begonnen met de sloop van een deel van de loodsen langs het spoor tegenover onze […]

  Lees meer
 • Prikbordberichten 17 januari 2019

  Bewoners en eigenaren die een account hebben voor deze site kunnen prikbordberichten lezen en ook zelf plaatsen. Voorwaarde […]

  Lees meer
 • Opening busbrug 12 januari 2019

  Uitnodiging Busbrug Festival, zaterdag 9 februari 2019. Bekijk nu ook het volledige programma (klik). Het is bijna zover! […]

  Lees meer
 • Nieuwsbrieven VvE staan online 9 januari 2019

  De laatst uitgegeven nieuwsbrieven van VvE-Veeralleeflat zijn op deze site opgeslagen en voor bewoners en/of eigenaren na inloggen […]

  Lees meer
 • Busbrugfestival: aanvraag ontheffing geluidsversterkende apparatuur. 18 december 2018

  Aanvraag Evenementenvergunning, Busbrug Festival, Hanzeland (zaaknummer 84094-2018) Bij burgemeester en/of burgemeester en wethouders van Zwolle is het volgende […]

  Lees meer
 • De Grote Spoorzone Kennisquiz 12 december 2018

  Uitnodiging Spoorcafé: woensdagavond 19 december 2018 In de Spoorcafés van 2018 zijn veel onderwerpen over de Spoorzone met u […]

  Lees meer
 • Save the date: 9 februari 2019 25 oktober 2018

  Langzaam maar zeker nadert het einde van de bouw van de busbrug en het nieuwe busstation aan de […]

  Lees meer
 • Spoorcafé 19 september 2018 17 september 2018

  Wat is er de afgelopen maanden zoal in de Spoorzone gebeurd en wat staat er de komende tijd op de planning? Laat u […]

  Lees meer
 • Jaarlijkse BBQ Veeralleeflat 23 augustus 2018

  Deze informatie is alleen beschikbaar als u heeft ingelogd

  Lees meer