Sloop Postgebouw

De sloop van het oude Postgebouw aan de Westerlaan heeft vertraging opgelopen. De volgende stap is vernieuwbouw en nieuwbouw.

Buurtbewoners werden onlangs uitgenodigd een bezoek te brengen aan het voormalige Postgebouw. Daar werd duidelijk gemaakt waarom de sloop nog niet was afgerond.
Het heeft alles te maken met de wijze waarop de sloop en de vernieuwbouw van het robuuste gebouw plaats vindt.
Er is gekozen om het gebouw niet helemaal af te breken. De stevige cascoconstructie wordt binnen het ontwerp voor de nieuwbouw opnieuw gebruikt. Verwijderde materialen worden zoveel mogelijk gescheiden om te kunnen recyclen. Alle zichtbare, betonnen platen en kozijnen en glaspanelen aan de buitenzijde worden verwijderd, Alleen de betonnen vloeren, pilaren en steunen blijven intact.
Volgens de experts van DCVastgoed is dit een duurzame (in de zin van milieuvriendelijk) sloop, die ook nog eens goedkoper is. Dit ondanks het feit dat op deze manier het proces minder snel verloopt.

Op het enorme dak van het Postgebouw. De opbouw is hier al bijna weggehaald. Op de achtergrond de Veeralleeflat.

Nieuwbouw
In de nieuwbouw zijn straks elementen terug te vinden van het oude gebouw, deze worden niet weggewerkt, maar zullen hier en daar zelfs geaccentueerd worden en een spannende bijdrage leveren aan het unieke gebouw. Zo zullen de plaatsen, waar leidingen door muren liepen of ophangconstructies aanwezig waren, behouden blijven,
De plek van de huidige liftschachten en trappen in de hoogbouw blijft bestaan. Op de begane grond worden zij onderdeel van de ontvangstruimte. Daar is een openbaar café is bedacht, wellicht met ruimte voor een terras.
Het gebouw, dat tot nu toe erg naar binnen was gekeerd, krijgt een glazen ombouw. Overal zal gefilterd daglicht doordringen. Door een slim uitgedachte bouwconstructie is dat niet hinderlijk voor de medewerkers in het gebouw. Op de daken worden zonnepanelen geplaatst.
Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld via een warmte/koude-pompinstallatie. Al het regenwater wordt via een infiltratiesysteem in de grond opgenomen. Deze voorzieningen en ook de verstelbare klimaateilanden aan de plafonds zorgen ervaar dat er in het gebouw een aangenaam werkklimaat heerst en dat voldaan wordt aan de akkoorden van Parijs.

Garage en fietsenstalling
De al aanwezige kelder onder het gebouw wordt aangepast zodat daarin circa 170 auto’s en 150 fietsen kunnen parkeren. De ingang van de garage is goed te bereiken vanaf de Westerlaan.

Wonen of zakelijk gebruik
Voor het terrein op de hoek van Westerlaan en Willemskade is echte nieuwbouw van enkele verdiepingen gepland. De exacte hoogte staat nog niet vast, maar naar het schijnt blijft die onder de hoogte van het huidige gebouw. De uiteindelijke bestemming is nog niet bekend. Volgens zeggen is er door druk vanuit de markt door de gemeente gevraagd om te onderzoeken of de nieuwbouw geschikt kan worden gemaakt voor bewoning.
Het vergunningentraject voor dit onderdeel start binnenkort.

Gebouw Citypost na de vernieuwbouw. Rechts zicht op de Veeralleeflat.

Meer informatie:
https://dcvastgoed.com/project/city-post-zwolle/
https://www.veeralleeflat.nl/uitzicht-veeralleeflat-verandert/
https://www.veeralleeflat.nl/upgrade-van-het-postgebouw/
https://www.veeralleeflat.nl/definitief-ontwerp-westerlaan/
https://thecitypost.nl

Bron: Ton&Leny Venselaar Veeralleeflat; Koen Parie CityPost Laatst gewijzigd: 20 september 2021

Laatste berichten

 • Veel nieuwbouw aan de Willemsvaart 5 oktober 2021

  Ontwikkeling Willemskwartier Nederland staat voor een grote woningbouwopgave. Overal moeten woningen gebouwd worden, dus ook in Zwolle. De […]

  Lees meer
 • Sloop Postgebouw 20 september 2021

  De sloop van het oude Postgebouw aan de Westerlaan heeft vertraging opgelopen. De volgende stap is vernieuwbouw en […]

  Lees meer
 • Tuinweetje 11 september 2021

  We hebben bij de Veeralleeflat niet veel tuin, maar er groeien wel planten, die interessant genoeg zijn om […]

  Lees meer
 • Prikbord-berichten in spam 13 augustus 2021

  Iedere bewoner en/of eigenaar ontvangt automatisch een e-mailbericht als er een nieuw prikbordbericht op de site van de […]

  Lees meer
 • Definitief ontwerp Westerlaan 6 augustus 2021

  De Westerlaan, tussen Willemskade en Station Zwolle, gaat op de schop. Samen met Stationsweg en Oosterlaan ontstaat uiteindelijk een autoluw […]

  Lees meer
 • Aanpassingen website 16 juli 2021

  Vanaf 19 juli 2021 gaan we enkele wijzingen doorvoeren op de website. Uiteraard doen we ons best de […]

  Lees meer