Een paar jaar geleden namen enkele bewoners het initiatief het terrein rond de buurtcontainers schoon te maken. Dat […]
Lees meerHet omgevingsteam onderhoudt de planten rond de flat. De beschrijvingen moeten helpen een consequent onderhoud te garanderen.
ONDERHOUD VAN DE PYRACHANTA COCCINEA (VUURDOORN)
Deze hoge struik staat tegen de buitenmuur tussen lifthal en trappenhuis.
Blad, bloei en vrucht:
De vuurdoorn is een wintergroene struik. Aan de takken zitten scherpe doorns.
In mei/juni bloeien er crèmekleurige bloemen aan de struik. In juli/augustus is al te zien waar de bessen zich ontwikkelen. Die bessen zijn oranje (rood/geel) van kleur.
Bemesting en water:
Bij langdurige droogte eenmaal per week water geven, giet op de aarde. De struik houdt van goeddoorlaatbare, rijke grond.
Snoeien:
In de winterom verwildering tegen te gaan vóór het eind van de winter snoeien, laat de bessen staan, want vogels komen ze nog eten. Zijscheuten die niet horizontaal of in de verkeerde richting groeien (van de muur af) helemaal wegknippen. De overige scheuten kunnen tot op de helft worden weggeknipt.
In het voorjaar: Snoei niet als vogels in de struik gaan nestelen (april/mei).
In de zomer: de beste tijd om te snoeien is van medio juli tot medio augustus. De takken waar zich bessen ontwikkelen overslaan, tenzij ze echt in de weg zitten. De takken waar geen bessen zitten kunnen tot op een paar centimeter van de basis worden gesnoeid.
ONDERHOUD VAN DE ROBINIA PSEUDO-ACACIA (BOLACICIA)
De boom in het perkje links van hoofdingang is een Robinia pseudo-acacia.
Om de bolvorm te behouden en te voorkomen dat zware takken afbreken snoeien we ieder jaar de takken met een scherpe boomzaag tot op twee ogen (5 tot 10 cm.) vanaf de stambasis. De beste tijd voor de snoei is van eind februari tot eind maart. Dus niet in het najaar en de winter, want door vocht, gevolgd door vrieskou, kan de kroon dan flink beschadigen. Gebruik geen motorzaag, dan beschadigen we de takken te veel en die genezen dan niet altijd.
De juiste manier om een zware tak af te zagen:
Gebruik bij voorkeur de scherpe boomzaag Silky Gomboy 7.
1. Om het (in)scheuren van de tak te vermijden, zaag je de tak eerst tot op ongeveer 20 cm van de stam in. Doe dit vanaf de onderzijde tot ongeveer het midden.
Wanneer het zagen moeilijk wordt stoppen. Anders loopt de zaag klem.
2. Dan de tak aan de bovenzijde op 20 cm van de stam doorzagen (N.B. dus niet zoals op de tekening. Daar staan de zaagsneden niet boven elkaar). De tak breekt nu zonder splijten af.
3. Rest nu nog een stompje van 20 cm (afbeelding rechtsonder). Zaag dit stompje van bovenaf door. Laat de zaagsnede vlak tegen de stam komen (afbeelding rechtsboven).
4. Als de snoeiwond zo glad tegen de stam is gesnoeid kan de wond gemakkelijk dichtgroeien.
ONDERHOUD VAN DE VIBURNUM TINUS (SNEEUWBAL)
In het perkje onder de boom (bolacacia) staan van deze struik twee exemplaren.
Blad, bloei en vrucht:
Groenblijvende struik.
De licht geurende bloemetjes van de Viburnum zijn wit tot roze. Hij bloeit (soms al) vanaf eind november/december tot maart/april. Alleen als er in die periode al insectenbezoek is ontwikkelen zich na de bloei zwarte bessen.
Water en bemesting:
Voelt de grond erg droog aan, dan ’s avonds water geven. In maart een laagje rijke compost (of organische mest) is maart geven.
Snoeien:
Bevroren takken met de snoeischaar verwijderen.
Eventuele vormsnoei moet direct na de bloei plaatsvinden (maart), zodat er zich nieuwe bloeiknoppen kunnen ontwikkelen. Later snoeien betekent geen bloei!
PRUNUS LUSITANICA ‘AUGUSTIFOLIA’ EN LAUROCERASUS (VARIANTEN VAN DE LAURIERKERS)
Van de Prunus staan enkele exemplaren voor het raam van de lifthal en in het perkje onder de boom (Robinia speudo-acacia).
Blad en bloei en vrucht:
Groenblijvend, leerachtig blad en (bij lusitanica) rood aanlopende stengels.
Bloeit van medio mei tot in juli; witte bloemen aan opstaande trosjes. De besjes die zich in de nazomer ontwikkelen zijn giftig.
Water en bemesting:
Om de struik gezond te houden en te sterke wortelgroei in de breedte te voorkomen, geven we in april en augustus wat compost of natuurlijke meststoffen. De struik houdt van enigszins zure grond, dus GEEN kalk toevoegen.
Na het planten de eerste tijd wat extra water geven. Is de struik eenmaal aangeslagen dan in de lente en zomer alleen in droge perioden wekelijks water geven.
Water op de grond geven, dus niet op de bladeren.
Snoeien:
Normale snoei is tweemaal per jaar mogelijk.
Maart: De struik kan worden teruggesnoeid tot op het kale hout. Op de oude takken verschijnen binnen enkele weken na de snoei knoppen waaruit nieuw blad groeit.
Augustus: Na de rigoureuze snoei in maart, de nieuwe scheuten in augustus terugsnoeien om verwildering te voorkomen.
Later in het najaar snoeien is af te raden.
Niet snoeien als de grond bevroren is. Snoei het liefst niet in de volle zon, een vochtige dag is aan te raden.
Wintersnoei: oudere exemplaren kunnen tot op een halve meter boven de grond gesnoeid worden. Doe dat in de winterperiode.
Snoeigereedschap:
Om het blad niet te beschadigen is het beter geen heggenschaar, maar een scherpe snoeischaar te gebruiken. Knip alleen takken door, dus liever geen bladeren.
ONDERHOUD VAN DE LEUCOTHOE FANTANESIANA (BONTBLADIGE DRUIFHEIDE)
Deze plant staat in het perkje onder de boom (bolacacia).
Bladverkleuring en bloei:
Het is normaal dat in het voorjaar het blad lichtroze is. Later wordt het groen met witte of roze vlekken. In de herfst kleurt het blad roodpaars.
In april/mei verschijnen witte bloemetjes in een aar.
Water en bemesting:
GEEN kalk, de plant houdt van enigszins zure grond. Als de grond erg droog wordt ’s avonds water toevoegen.
Snoeien:
De plant hoeft niet gesnoeid te worden. Lange scheuten kunnen in het voorjaar en/of in de zomer worden ingekort om de vorm van de plant te behouden.
ONDERHOUD VAN DE PIERIS JAPOCICA VARIEGATA (ROTSHEIDE)
Deze plant staat in het perkje onder de boom (bolacacia).
Blad en bloei:
De plant geeft in maart/april klokjesachtige, geurende bloemen. Het groene blad heeft een witte rand en kleurt aan de toppen roze.
Water en bemesting:
De plant kan redelijk tot goed tegen droogte. De voet van de plant afdekken met blad is wel verstandig.
GEEN kalk toevoegen. De plant houdt van zurige, humusrijke grond. Een maal per jaar wat turfmolm en compost op de grond strooien.
Snoeien:
NIET snoeien.
Een paar jaar geleden namen enkele bewoners het initiatief het terrein rond de buurtcontainers schoon te maken. Dat […]
Lees meerMag ik op het balkon koken of barbecueën? Ik wil een zonnescherm. Ik wil een airco installeren. Ik […]
Lees meerVia de gratis WhatsApp-groep “Marktplaats Veerallee” veranderen heel wat spullen van eigenaar. De groep heeft nu (2 juni […]
Lees meerDit instructiefilmpje laat zien hoe u, op eenvoudige wijze, de ventilatieventielen schoonmaakt.
Lees meerGroente, fruit- en tuinafval (GFT).Voor groen afval plaatst ROVA in de week van 25 september 2023 een nieuwe […]
Lees meerHet schoonhouden van het zeembalkon aan de centrumkant van het gebouw is geen onderdeel van het schoonmaakcontract dat […]
Lees meer