Hostel aan de Willemsvaart

Summercamp, eigenaar van Dinoland, is van plan een hostel te vestigen aan de Willemsvaart. Het bestemmingsplan moet daarvoor op onderdelen worden aangepast. 

Voor bewoners van de Veeralleeflat brengt de komst van het hostel verandering van uitzicht en wellicht meer verkeersdrukte  en verhoging van de parkeerdruk aan de Willemsvaart met zich mee.
Het bestuur van de VvE heeft tijdens gesprekken met de gemeente en Summercamp een aantal aandachtspunten onder de aandacht gebracht en laat het aan de beoordeling van individuele leden over om een rol te spelen in de bestemmingsplanprocedure.

In dit artikel delen wij de informatie die wij over dit project van de Gemeente Zwolle en van de Stichting Summercamp kregen.

Wat is Summercamp
Summercamp is onderdeel van Stichting Kinderoord Schaarshoek en beheert al ruim 50 jaar Summercamp Heino. Met een capaciteit van ruim 1000 bedden is het de grootste accomotatie voor jeugdgroepen in Nederland. Summercamp Heino richt zich op jongeren tot 21 jaar, niet alleen uit Nederland. Er worden onder meer schoolkampen, sportkampen, verenigingsuitjes en introductiedagen georganiseerd.​ De stichting werkt zonder winstoogmerk, eventueel gemaakte winst wordt weer geïnvesteerd in het doel van de stichting.

Locatie Zwolle
De aanleiding voor de geplande locatie in Zwolle is de vraag naar overnachtingsmogelijkheden voor groepen in een meer stedelijke omgeving. In beperkte mate kunnen ook gezinnen overnachten. In Zwolle zullen in eerste instantie maximaal 300 personen terecht kunnen; het bestemmingsplan staat uitbreiding tot 600 personen toe. De groepsactiviteiten vinden vooral plaats buiten het terrein van Dinoland en het hostel. De groepen komen en gaan vooral per eigen bus of openbaar vervoer, ook het vervoer naar activitetien vindt per bus plaats.

Het hostel
Het hostel wordt ingericht met eenvoudige vierpersoonskamers. Als hoogste punt van het gebouw geldt de hoogte van het oude expositiegebouw (ronde gebouw met driehoeken).
De locatie en de vorm van het gebouw staan nog niet vast, maar de wens is aanwezig om het tegen het parkeerterrein te positioneren. Gedacht wordt in plaats van of aansluitend op het oude expositiegebouw. De organisatie wil bezoekers aan Dinoland en het hostel gescheiden houden.
Voordat de bestemmingsplanprocedure van start gaat wordt een beeldkwaliteitsplan gemaakt. Zo kunnen volumeschetsen (met hoogte en grootte van de bouwmassa) en uitstraling van het gebouw voor de belangstellenden meer concreet worden gemaakt.

De Willemsvaart is een drukke fietsstraat.

Parkeerdruk
De meeste gasten van het hostel komen met bussen. Deze bussen vertrekken weer nadat de gasten zijn uitgestapt. Uitgangspunt is dat hostelgasten die met de auto komen gratis mogen parkeren op de parkeerplaats van Dinoland. Op piekdagen worden bezoekers met eigen auto doorverwezen naar de parkeerterreinen van Hogeschool Windesheim. Daarover zijn afspraken gemaakt. Parkeren in de wijk, inclusief Willemsvaart wordt tegengegaan.

Verkeersontsluiting
Gemotoriseerd verkeer kruist op weg naar en vanaf de parkeerplaats een drukke fietsstraat. Niet iedere bezoeker is daarop bedacht.
Groepen die lopend naar het centrum van Zwolle gaan kunnen het verkeersbeeld op de fietsstraat onrustiger maken. Dat komt vooral door de smalle stoepen en de ladende en lossende vrachtwagens bij de Peugeotdealer.

Zwerfvuil en lawaai
Op dit moment is het niet zeker of en hoeveel (begeleide) groepen richtng centrum v.v. lopen. In de gevoerde gesprekken is de eventuele overlast wel als aandachtspunt opgevoerd.

Kijk voor verdere informatie ook op de site van Summercamp Heino en de De Stentor 

Bron: Bestuur VvE-Veeralleeflat Laatst gewijzigd: 29 juli 2018

Laatste berichten

 • Ventilatieventiel schoonmaken 18 november 2023

  Dit instructiefilmpje laat zien hoe u, op eenvoudige wijze, de ventilatieventielen schoonmaakt.

  Lees meer
 • Groen afval 27 september 2023

  Groente, fruit- en tuinafval (GFT).Voor groen afval plaatst ROVA in de week van 25 september 2023 een nieuwe […]

  Lees meer
 • Schoonmaken zeembalkon. 7 maart 2023

  Het schoonhouden van het zeembalkon aan de centrumkant van het gebouw is geen onderdeel van het schoonmaakcontract dat […]

  Lees meer
 • Veeralleeflat in Aanbouw 1 maart 2023

  De oud-voorzitter van de Wijkvereniging, Jacqueline Hasselt, bezorgde begin 2023, deze oude foto van de Veeralleeflat in aanbouw. […]

  Lees meer
 • Rookmelders verplicht 17 juni 2022

  Vanaf 1 juli 2022 zijn appartementseigenaren wettelijk verplicht om in elke ruimte waar u doorheen moet om van […]

  Lees meer
 • Prikbord – gebruikersinformatie 30 mei 2022

  Bent u bewoner of eigenaar en heeft u ingelogd?Dan kunt u de actuele prikbordberichten lezen of zelf een […]

  Lees meer